Какви са симптомите ?

Кожата ви през зимата може да стане много суха – дори до степен на болезненост. Аз самата започнах да усещам ефектите от по-хладното време в началото на октомври. Обикновено не ме засяга толкова силно, но тази година имам големи проблеми с това. Устните ми станаха нежни и напукани, а същевременно трябваше да сменя дневния почистващ препарат за лице, защото ексфолиращите частици в сегашното ми почистващо средство бяха дразнещи кожата. Лицето ми стана пламнало и зачервено, така че ще трябва да огранича ежедневното използване на ексфолианти до два пъти седмично. Кожата на ръцете и краката ми също стана много суха.

Устните ми станаха нежни и напукани, а същевременно трябваше да сменя дневния почистващ препарат за лице, защото ексфолиращите частици в сегашното ми почистващо средство бяха дразнещи кожата. Лицето ми стана пламнало и зачервено, така че ще трябва да огранича ежедневното използване на ексфолианти до два пъти седмично. Кожата на ръцете и краката ми също стана много суха.

На закрито сте подложени на суха топлина, а излизайки навън сте бомбардирани от силните зимни UV лъчи от слънцето и студените ветрове. Да, слънчевите лъчи са също толкова опасни, колкото са и през лятото и се отразяват от всякакви снежни повърхности обратно към вас. Поради тези причинни се нуждаете от добър овлажнител за лице със слънцезащитен фактор (SPF) .

Ето още няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със сухата зимна кожа:


1) Използвайте балсам за устни (за предпочитане с SPF) и не облизвайте устните си при никакви обстоятелства. Това само влошава нещата;


2) Дръжте ръцете си хидратирани, като ги намазвате с качествен крем за ръце. Уверете се, че винаги имате крем за ръце с вас;


3) Пийте много вода и ограничете приема на алкохол. Алкохолът дехидратира;


4) Купете си овлажнител, ако вече нямате такъв. Това може да намали сметките ви за отопление. Предполагам знаете достатъчно за връзката между влажността и топлината. Сетете се за тропическите гори на Амазонка;


5) Използвайте филтър за душ . Той ще филтрира изсушаващия кожата хлор във вашата чешмяна вода. Избягвайте използването на гореща вода под душа, въпреки че е толкова приятно в студените зимни сутрини. Тя само ще измие от кожата ви естествените и омазнители и ще предизвика по-бързото изпаряване на водата. Използвайте топла вода. Струва си да преминете от използването на сапун, който може да изсуши кожата, към душ-гел, който ще спомогне на кожата Ви да запази влагата си. Когато излезете от под душ, само попийте нежно кожата си, не я търкайте. Нанесете овлажнител за тяло, докато кожата ви е все още влажна, за да запечатате влагата.

Още съвети.

Когато влажността падне до 50 процента , ще трябва да обърнете още повече внимание на грижите за овлажняване. Въздържайте се от употребата на ексфолиращи или почистващи препарати, тъй като те ще премахнат голяма част от естественото омазняване на кожата и така тя ще стане още по-суха. Това се отнася както за продуктите за грижа за кожата, така и за тези за почистване.

Любимият ми съвет за грижи през зимата е – преди да си легнете, нанесете дебел слой овлажняващ крем върху краката си, концентрирайки се върху областта на петите. След това си обуйте чифт леки чорапи. Когато се събудите, краката ви ще бъдат меки, гладки и добре хидратирани.

Не обръщайки внимание на изключително сухата кожа може да доведе до здравословни проблеми и да бъде предпоставка за обриви и кожни инфекции. Така че се грижете добре за кожата си и се наслаждавайте на зимата!

Може би не е лоша идея да се обърнете за съвет към специалист.