При всички случаи е най-добре да посетите дерматолог при избора на лечение на акне. При наличието на толкова много фактори, които причиняват акне и при голямото разнообразие от терапии, измежду които да избирате, може да се почувствате по-уверени , ако бъдете посъветвани от професионалист, преди да вземете решение.

Лечението на акне може да се окаже трудна задача, въпреки разнообразието от лекарства, с които разполагаме в наши дни. Най-добрият начин да намерите подходящо за вас лечение на акне е първо да опознаете кожата си. Има 3 основни типа кожа. Знаейки какъв тип кожа имате, е първата стъпка към ефективното контролиране на акнето. Ако кожата ви е мазна, най-добър вариант е да използвате гелообразни продукти; ако е суха, трябва да изберете кремообразни продукти. Хората с чувствителна кожа трябва да избират продукти с по-ниски концентрации на активни съставки.

Ако решите сами да се справите с акнето, разберете, че е много важно да прочетете всички листовки на продуктите/лекарствата , които ползвате и винаги, винаги ги прилагайте според указанията. Както при всички лекарства, проучете какви са страничните ефекти или предупреждения.

Лечението с акне се предлага по няколко различни начина, включително:

  • Лекарства по рецепта
  • Кремове и гелове
  • Маски за лице
  • Локални лечения
  • Лечение без рецепта
  • Домашно приготвени лекове.

Лекарства по рецепта

Перорални антибиотици (таблетки), приемани ежедневно за около 3 месеца, могат да бъдат предписани при възпалена кожа с акне. Тези хапчета действат, убивайки бактериите, инфектиращи кожата. Въпреки това може да са необходими четири до шест месеца, за да се видят ползите. За жени, стандартна комбинация на контрацептивно хапче (съдържаща естроген и прогестоген) може да подобри симптомите на акнето. Антибиотиците не предотвратяват запушването на порите, така че препарата за предотвратяване на черните точки бензоил пероксид, често се предписва едновременно с терапията с антибиотици.

Кремове и гелове

Лосиони, които съдържат бензоил пероксид, изсушават кожата и я стимулират да отделя повърхностния слой мъртва кожа. Бензоил пероксид има антибактериално действие, също така. Така се затруднява запушването на порите и развитието на инфекцията. Когато се използват според указанията, тези продукти могат да имат голям ефект за цялостния вид на кожата ви.

Маски за лице

Маските за лице могат да бъдат чудесно допълнение към основния ви режим за грижа за кожата, като предлагат допълнително дълбоко почистване и ексфолиране на кожата. Маските за лице са доказани „бойци“ против акнето, тъй като съдържащите се в тях съставки проникват дълбоко в кожата. Добрата маска за лице може да подейства и да запази дори и най-наранената кожа чиста, намалявайки честотата и тежестта на възникване на акнето.

Локални лечения

Антибиотиците за локално лечение действат, като убиват бактериите Propionibacterium acnes. Това помага да се намалят малките инфекции в порите, а също и косвено поддържа порите отворени.

Лекарства без рецепта

Лекарствата без рецепта са достъпни от местната аптека до магазина за хранителни стоки и са предназначени за лечение на леки до умерени форми на акне. Тези лечения включват кремовете и геловет, споменати по-горе.

Домашно лечение

Важно е да се поддържа добра хигиена на кожата, така че измивайте засегнатата област поне два пъти дневно с неароматизиран почистващ препарат. Опитайте се да не стискате пъпките и черните точки! Това може да доведе до образуване на белези, както и до разпространение на инфекцията. Няма домашно лечение на акне, което да проработи веднага. Може да отнеме седмици, ако не и месеци, за да бъдат забелязани осезаеми ефекти. Никога не спете с грим и измивайте лицето си вечер преди лягане и сутрин, след събуждане.автор: Ашли Грийн , ArticleGeek.com