Акнето е най-честото заболяване на кожата. Над 10% от хората на възраст между 25 и 44 години имат акне, а над 85% на възраст от 12 до 25 години ще имат акне по едно или друго време.

Ако бъде пренебрегнато, акнето може да се възпали, да създаде белези и петна, които да останат за постоянно на лицето ви.

Акнето е заболяване


Акнето е заболяване, наречено себорея или себореен дерматит. То се появява, когато мастните жлези под кожата ви се замърсят с мазна токсична маса, съдържаща:

мръсотия;
мъртва кожа;
излишък от себум (специфичен мастен секрет);
киселинни натрупвания;
бактерии
токсични вещества.

При нормални условия мастните жлези отделят мастни секрети, които преминават през порите и излизат върху повърхността на кожата. Това отделяне на мазнини запазва кожата ви влажна и смазана и я защитава от околната среда.

Ако порите на лицето ви не са отворени или запушени, това създава токсична мазнина, която не може да излезе на повърхността на кожата ви. Това води до образуване на комидон (черна точка) или пъпка, които постепенно се увеличават като размер.

Ако стените на порите под кожата се пръснат, белите кръвни тела се придвижват към мястото за да усвоят колагена около порите. Когато това се случи, се появяват белези по лицето ви.

За да избегнете появата на белези, трябва редовно да почистване кожата си още преди да получите акне или веднага щом видите появата на акне.

Почистване на акне

Акнето е сложно състояние, което включва много части на тялото, въпреки че се проявява само като обриване по лицето и други места на кожата. Това е сигнал, че имате проблеми на друго място дълбоко в тялото. Акнето може да бъде причинено от токсини в дебелото черво, лошо храносмилане, слаб черен дроб и други състояния, които причиняват прекомерна токсичност на кръвта.

За да се изчистите от акнето, не винаги е възможно да направите само едно нещо и да очаквате то да отмине. разбира се възможно е само след използване на някой специален крем, акнето ви да намалее или се изчисти.

Акнето може да изчезне, като правиш само едно нещо, но това е много малко вероятно. Сами по себе си кремовете за лице, лосионите, диетата, билковото лечение могат да не са в състояние да изчистят акнето. А комбинацията от всичко в някой случаи може да проработи, а в други НЕ.

Във всички случаи, обаче едно е безспорно – необходимо е да се консултирате със специалист дерматолог.